Mobiliteit in Gent

Met de auto

De auto is soms nuttig en nodig en daarom moet de stad goed bereikbaar zijn. Maar tegelijk is de auto vaak geen goede keuze als u file- en parkeerzorgen wilt vermijden. Buiten het levendige autovrije voetgangersgebied is de parkeerruimte in woonstraten bestemd voor wie er woont. Voor bezoekers en pendelaars zijn er Park+Ride-zones en ondergrondse parkings.

De led-borden van het verkeersgeleidingssysteem leiden u langs de aangewezen routes en tonen ook of er nog parkeerplaatsen vrij zijn in de parkings. Op piekmomenten ziet u meteen (al vanop de homepage van deze website) dat het weinig zin heeft om met de auto naar Gent af te zakken. Door zwaar in te zetten op fietsen en openbaar vervoer, maar ook op autodelen, moet het in Gent steeds makkelijker worden om zonder eigen auto comfortabel te leven.

In deze rubriek

Bewonersparkeren

Onbeperkt gratis parkeren in de buurt van uw woning? Het kan, met een bewonerskaart. Die kunt u krijgen voor de zone waar u woont. Het is dus geen vrije parkeerkaart voor de rest van de stad.

Ondergrondse parkings

Het Gentse stadscentrum telt momenteel negen parkeergarages. Samen bieden ze meer dan 5000 parkeerplaatsen aan. Drie parkeergarages worden beheerd door privé-exploitanten, dat zijn de parkings Zuid, Kouter en Centerparking. De andere zes worden geëxploiteerd door het Mobiliteitsbedrijf: de parkings Vrijdagmarkt, Sint-Michiels, Reep, Sint-Pietersplein, Ramen en Savaanstraat. Een tiende parking, beheerd door de NMBS en goed voor 1000 parkeerplaatsen, vindt u aan het Sint-Pietersstation.

Park-and-ride (P+R)

De park-and-ride-formule (P+R) wil iedereen die wat langer in Gent moet zijn voor het werk, om te shoppen, voor toerisme of recreatie enz. aanzetten om de auto gratis te parkeren aan de rand van de stad en met het openbaar vervoer naar het stadscentrum te komen.

park-and-ride

Autodelen

Autodelen wil letterlijk zeggen dat u een auto deelt met andere mensen. Meerdere personen rijden dus om beurten met een of meerdere (gezamenlijke) wagens. U gebruikt een auto wanneer u hem nodig hebt, op andere momenten rijdt iemand anders ermee. Het gebruik van een auto wordt losgekoppeld van het bezit ervan: u kunt ermee rijden, maar hij is niet van u.

Verkeersgeleiding

Het Gentse verkeersgeleidingssysteem (VGS) zet autobestuurders op de goede weg via een netwerk van dynamische led-borden. De VGS-borden leiden de auto’s via de stadsring (R40) naar de parkeergarages met beschikbare parkeerplaatsen.

Nieuws

08-04-2014

Win een cambio standplaats!

Cambio autodelen lanceert een actie om bewoners aan te moedigen om nieuwe mogelijke standplaatsen voor autodelen in hun buurt door te geven.

standplaats autodelen
28-02-2014

Sint-Michielsstraat afgesloten

Vanaf maandagavond tot dinsdagochtend is de parking Sint-Michiels enkel bereikbaar via Onderbergen.

omleiding sint-michiels
20-12-2013

Parking Dampoort wordt voor iedereen betalend

Vanaf maandag 6 januari 2014 sluit B-Parking de parking Dampoort af met slagbomen en zal iedereen er moeten betalen.

parking dampoort
16-12-2013

Campagne tegen rijden onder invloed

Gent lanceert een ‘Zatte botten’ sticker om autorijders te sensibiliseren om geen alcohol te drinken wanneer ze nog achter het stuur moeten kruipen.

nieuwe sticker
06-12-2013

Kouterpoort is nu Savaanstraat

De voormalige parking ‘Kouterpoort’ is omgedoopt tot parking ‘Savaanstraat’.

Savaanman