Mobiliteit in Gent

Met de auto

De auto is soms nuttig en nodig en daarom moet de stad goed bereikbaar zijn. Maar tegelijk is de auto vaak geen goede keuze als u file- en parkeerzorgen wilt vermijden. Buiten het levendige autovrije voetgangersgebied is de parkeerruimte in woonstraten bestemd voor wie er woont. Voor bezoekers en pendelaars zijn er Park+Ride-zones en ondergrondse parkings.

De led-borden van het verkeersgeleidingssysteem leiden u langs de aangewezen routes en tonen ook of er nog parkeerplaatsen vrij zijn in de parkings. Op piekmomenten ziet u meteen (al vanop de homepage van deze website) dat het weinig zin heeft om met de auto naar Gent af te zakken. Door zwaar in te zetten op fietsen en openbaar vervoer, maar ook op autodelen, moet het in Gent steeds makkelijker worden om zonder eigen auto comfortabel te leven.

In deze rubriek

Bewonersparkeren

Onbeperkt gratis parkeren in de buurt van uw woning? Het kan, met een digitale parkeervergunning. Die kunt u krijgen voor de zone waar u woont. Het is dus geen vrije parkeervergunning voor de rest van de stad.

bewonersparkeren

Ondergrondse parkings

Het Gentse stadscentrum telt momenteel negen parkeergarages. Samen bieden ze meer dan 5000 parkeerplaatsen aan. Drie parkeergarages worden beheerd door privé-exploitanten, dat zijn de parkings Zuid, Kouter en Centerparking. De andere zes worden geëxploiteerd door het Mobiliteitsbedrijf: de parkings Vrijdagmarkt, Sint-Michiels, Reep, Sint-Pietersplein, Ramen en Savaanstraat. Een tiende parking, beheerd door de NMBS en goed voor 1.580 parkeerplaatsen, vindt u aan het Sint-Pietersstation.

Park-and-ride (P+R)

De park-and-ride-formule (P+R) wil iedereen die wat langer in Gent moet zijn voor het werk, om te shoppen, voor toerisme of recreatie enz. aanzetten om de auto gratis te parkeren aan de rand van de stad en met het openbaar vervoer naar het stadscentrum te komen.

park-and-ride

Autodelen

Autodelen wil letterlijk zeggen dat u een auto deelt met andere mensen. Meerdere personen rijden dus om beurten met een of meerdere (gezamenlijke) wagens. U gebruikt een auto wanneer u hem nodig hebt, op andere momenten rijdt iemand anders ermee. Het gebruik van een auto wordt losgekoppeld van het bezit ervan: u kunt ermee rijden, maar hij is niet van u.

Verkeersgeleiding

Het Gentse verkeersgeleidingssysteem (VGS) zet autobestuurders op de goede weg via een netwerk van dynamische led-borden. De VGS-borden leiden de auto’s via de stadsring (R40) naar de parkeergarages met beschikbare parkeerplaatsen.

Betalend parkeren

Om te zorgen dat er regelmatig parkeerplaatsen vrij komen, richt het Mobiliteitsbedrijf parkeerregimes in. Er zijn in Gent verschillende parkeertarieven, afhankelijk van de parkeerdruk. Zo betaalt u meer in het centrum dan aan de rand.

Nieuws

03-09-2015

Stop & Shop op François Laurentplein

De Stad Gent lanceert een proefproject Stop & Shop.

hb
09-10-2015

Werkzaamheden Infrabel te Wondelgem

Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, voert vanaf maandag 12 oktober 2015 werken uit op de spoorlijn L58 te Wondelgem. Het gaat hier om onderhoudswerken.

hyf
09-10-2015

Werkzaamheden Kuiperskaai - Lammerstraat

Van 12/10/2015 tot 31/12/2015 wordt het kruispunt Lammerstraat - Kuiperskaai heraangelegd.

29-09-2015

Werkzaamheden Gasmeterlaan

Op 1 oktober starten er werkzaamheden aan de kasseistrook op de Gasmeterlaan. Het linkerrijvak wordt ingenomen als werfstrook. Behoudens onvoorziene omstandigheden is het einde van de werken gepland op 17 november 2015.

28-09-2015

Werkzaamheden John F. Kennedylaan

Op vrijdag 25 september 2015 starten er werkzaamheden op de John F. Kennedylaan. Zonder onvoorziene omstandigheden zullen deze duren tot 21 oktober 2016.

Projecten

Parkeren in Gent 2020

Op 24 november 2014 is het nieuwe parkeerplan voor Gent goedgekeurd op de Gentse Gemeenteraad. Begin oktober 2013 organiseerde het Mobiliteitsbedrijf een infomarkt en debatavonden over een nieuw parkeerplan voor Gent. Op dat moment werd het voorbereidende onderzoek afgerond. Op basis daarvan is verder gewerkt aan een strategisch beleidsplan. Op 30 juni 2014 werd het ontwerp daarvan voorgesteld op een Themacommissie van de Gentse Gemeenteraad. Het definitieve plan is nu goedgekeurd.

parkeren voor fietsen en auto's